Verhoging boete wegens te weinig voorafbetaling vanaf inkomsten 2017

maandag, 12 december, 2016 - 09:00

 

De inkomstenbelasting van zelfstandigen of vennootschappen wordt niet op voorhand afgehouden omdat het niet mogelijk is om op voorhand in te schatten hoeveel een éénmanszaak of een vennootschap zal verdienen tijdens het lopende jaar. Om deze reden bestaat er een systeem van voorafbetalingen. Deze voorafbetalingen dienen als voorschot op de uiteindelijke belasting die volgens het aanslagbiljet verschuldigd zullen zijn.

In principe is niemand verplicht om voorafbetalingen te doen. Wel wordt u ‘gestraft’ als u het niet doet of als u te weinig voorafbetalingen hebt gedaan. U zult in dat geval een boete opgelegd krijgen onder de vorm van een vermeerdering op de uiteindelijke verschuldigde belasting.

Voor het aanslagjaar 2017 (inkomstenjaar 2016) wordt de vermeerdering berekend tegen het tarief van 1,125 %. De regering heeft echter beslist om dit percentage op te trekken waardoor voor het aanslagjaar 2018 (inkomstenjaar 2017) een tarief van 2,25 % van toepassing zal zijn waardoor het toch aangewezen kan zijn om terug over te gaan tot voldoende voorafbetalingen.

Voor startende zelfstandigen in hoofdberoep en startende vennootschappen is er echter een uitzondering voorzien waardoor gedurende de eerste drie jaar van de activiteit geen belastingvermeerdering betaald moet worden als ze geen voorafbetalingen doen.